14.3.10

Eenzame spaghetti

sausage spaghetti

Je bent alleen thuis, je voelt je niet lekker. Niet ziek genoeg om niet te willen eten, niet gezond genoeg om uitgebreid voor jezelf te koken.

Je wilt iets eten wat snel is klaar te maken, niet meer dan 2 pannen vies maakt, iets wat je smaakpapillen en hopelijk jezelf wakker schudt en oppept, en liefst ook nog iets wat je verstopte bijholtes een beetje lucht geeft.

Maar waar je nou precies trek in hebt dat weet je niet.

Je staat in de supermarkt en je legt, onverwacht, 2 biologische varkensbraadworsten in je mandje - naast de honing, sinaasappelsap en megaverpakking zakdoeken.

´s Avonds verandert die impuls aankoop in één van de lekkerste pastagerechten die je in tijden voor jezelf (of iemand anders, trouwens) maakte.

Het bordje spaghetti deed alles wat het moest doen en meer: het was makkelijk, snel, troostrijk, boordevol smaak en pit, en leverde een minimale afwas op.

De volgende dag, nog steeds ziekig, maar niet meer alleen, maakte ik een ingewikkelder versie (met geroosterde broccoli en, behalve worst, gebakken spekjes) en hoewel die heerlijk was, vond ik de basic variant eigenlijk lekkerder. Daarvan dus het recept.

sausage spaghetti

Spaghetti met worst, voor 1 persoon

1 varkensbraadworst, in stukjes gesneden
2 sjalotjes, in partjes
1 teen knoflook, gesnipperd
1/2 theelepel gedroogde salie
1 theelepel chili vlokken
rasp van 1 citroen
75 gram spaghetti
handje versgeraspte pecorino (of parmezaan, maar de pittig zoute pecorino doet het hier heel goed)
wat verse peterselie, gehakt
zout, peper, olijfolie

Kook de pasta in ruim water met zout 2 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven
Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak hierin op hoog vuur de worst, sjalotjes, salie en knoflook 5 minuten. De stukjes worst moeten een mooi bruin korstje krijgen. Doe er chilivlokken, citroenrasp en peper bij. Schep 200 ml. van het kookvocht uit de pasta pan en doe dit bij de worst. Schep de pasta met een schuimspaan uit de pan en doe ook bij de worst. Laat onder voortdurend roeren nog een minuut of 2 pruttelen, het water zal dan bijna helemaal zijn opgenomen en de pasta is gaar. Als het water te snel verdampt en het er droog uit gaat zien voor de pasta gaar is, nog wat van het kookvocht toevoegen.

Roer de peterselie erdoor en de helft van de kaas. Schep de spaghetti in een diep bord en bestrooi met de rest van de kaas.

3 comments:

Saskia said...

niets beter als een simpele, pittige, smaakvolle pasta! deze ga ik zeker eens uitproberen!

bart said...

Prima recept, net gemaakt. Twee toevoegingen: bak de knoflook heel me en haal die na afloop eruit, en haal het velletje van de worstjes. Die is hier toch niet nodig.

Leuk blog trouwens, heb hem behoorlijk doorgespit.

Klary Koopmans said...

bedankt Bart! Ik vind het beetje taaiige van het worstvelletje eigenlijk wel lekker, vandaar dat ik het laat zitten.