16.3.10

Pasteitjes voor Anzj

chicken empanadas

Ik ken haar niet, maar ze is in maart jarig, ze heeft een leuk foodblog, en ze organiseert deze maand het Nederlandse Foodblogevent. De opdracht: "vul mijn virtuele buffet tafel met heerlijke hapjes voor mijn verjaardagsfeest".

Weinig mensen zijn, denk ik, zo dol op hun verjaardag als ik. Meestal probeer ik er niet minder dan 4 feestmomenten uit te slepen, waaronder dan inderdaad ook een bijeenkomst met heel veel eten voor een man of 20, 30. Genoeg recepten op Alles over Eten die geschikt zijn voor zo'n buffet tafel... Vietnamese Rijstpapierrolletjes bijvoorbeeld. Of dit elegante eenhaps-hapje. Een hartige cake, misschien. Mini-sauzijcenbroodjes, natuurlijk! Een aardappeltortilla is goedkoop en heerlijk. En ik heb er geen recept voor op het blog staan, maar één van mijn persoonlijke buffet favorieten moet ook vermeld worden: gevulde eieren. Iedereen vind ze lekker, en volgende keer doe ik er een schepje van deze geweldige tapenade op.. Genoeg suggesties dus, maar voor dit foodblogevent wilde ik toch iets nieuws maken.

Deze pasteitjes zijn een startpunt, want je kunt ze natuurlijk vullen met wat je maar wilt (eerder maakte ik ze een keer met een vulling van gehakt, munt, rozijnen en pijnboompitten), maar deze vulling verzon ik gisteren.
Het deeg is een genot om mee te werken: zacht en kneedbaar, het krimpt en trekt en brokkelt niet, en door de boter en roomkaas heeft het een volle maar toch niet te machtige smaak. Het is mijn versie van een recept uit Marilyn Tausends boek Cocina de la Familia. Daarin wordt light roomkaas voorgeschreven, en gezien de hoeveelheid boter die er ook in gaat is dat best een goed idee...

Deze hoeveelheid deeg en vulling is voldoende voor ca. 13 pasteitjes gemaakt van een deegcirkel van 10 cm doorsnee. Maar je kunt ze natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wilt, hoewel het voor een buffet-gerecht wel handig is als ze handzaam genoeg zijn om in 2 happen naar binnen te werken.

dough empanadas

filling for chicken empanadas

filling empanadas

Pasteitjes met kip en oesterzwammen, voor ca. 13 stuks

deeg
75 gram roomkaas light (Philadelphia of een goedkope nepvariant)
100 gram zachte boter
150 gram bloem
flinke snuf zout

vulling
100 gram oesterzwammen
150 gram kipfilet
1 sjalot
1 teen knoflook
geraspte nootmuskaat
2 flinke handen verse basilicum
2 eetlepels port of Marsala of zoete sherry
1 theelepel piment d'espelette of bij gebrek daaraan, milde paprika poeder
1 ei
scheutje melk
olijfolie
zout, peper



Kneed de roomkaas, boter, bloem en zout door elkaar tot je een soepel deeg hebt. Zet dit ca. 20 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 C.

Maak intussen de vulling: Snij oesterzwammen en kip in hele kleine blokjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin op hoog vuur de paddestoelen 5 minuten. Schep de paddestoelen uit de pan. Verhit nog een eetlepel olijfolie en bak hierin de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn. Doe de kip erbij en bak 5 minuten tot de kip bruin en gaar is. Blus af met de zoete wijn, breng op smaak met zout en peper en doe het kipmengsel bij de paddestoelen. Laat afkoelen en meng er dan een mespunt gemalen nootmuskaat door, de piment d'espelette en de op het laatste moment fijn gesneden basilicum.

Klop het ei los met een scheutje melk. Giet ruim de helft van het losgeklopte ei bij de vulling en meng goed.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Steek er cirkels uit en rol de afsnijdsels opnieuw uit. Schep een hoopje vulling op elk cirkeltje deeg en vouw het deeg tot een pasteitje (je kunt kiezen of je de randen omvouwt of met een vork dicht drukt). Leg de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei. Bak ze ca. 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Je kunt ze heel goed een dag van tevoren maken en vlak voor het serveren even in de oven oppiepen.

chicken empanadas

2 comments:

Anzj said...

YES! Ik was stiekem al een tijdje op zoek naar fijn deeg voor pasteitjes, aangezien ik 'bladerdeeg' ook maar zo'n zwaktebod vond en nu kom jij met dit! Ideëen, ideëen!

Anzj said...

Bedankt voor je deelname aan het Foodblog-Event van maart! Jij véél plezier met april; ik ben benieuwd wat het gaat worden! De samenvatting van maart is te lezen op: http://mangerie.blogspot.com/2010/03/foodblogevent-maart-2010.html